28 mar. 2010

Pesach -Pastele evreiesc

Sarbatori fericite !

impreuna cu familia, sanatate si belsug pentru toata lumea,multumire sufleteasca si pace, pace,pace pe aceste meleaguri si pretutindeni in lume





incepand de aseara s-a intrat in Pesach-Paste evreiescUna dintre sarbatorile evreiesti cele mai respectate, Pesach este o sarbatoare de origine biblica care marcheaza sfarsitul sclaviei evreilor in Egipt, acum peste 3000 de ani, si nasterea natiunii evreiesti. Este o sarbatoare de opt zile, care include doua zile speciale de sarbatoare la inceput si doua la sfarsit. In timpul celor opt zile se mananca matzah si ne si nu se foloseste niciunul din produsele facute cu drojdie, pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o evreii cand au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca.
In timpul unei mese speciale de Pesach, numita Seder, se citeste Haggadah. Haggadah este povestea nasterii evreilor ca popor. Ea trateaza in principal evenimentele din Egipt, care au dus de la sclavie la libertate, dar acopera si intreaga perioada de la Avraham la daruirea Torei pe Muntele Sinai. Se poate spune ca Haggadah este certificatul national de nastere. Mai mult decat un document istoric, ea vorbeste despre idealuri si valori care constituie esenta constiintei si identitatii noastre nationale
SEDERUL este masa srbatoreasca din prima seara de Paste ...fiecare mesean citeste pe rand cate o parte din Haggadah... Pe masa de Seder exista sapte mancaruri simbolice principale care amintesc poporului evreu de perioada sclaviei sale in Egipt.
Cele sapte mancaruri simbolice de Seder sunt:
1. Matzah: Paine nedospita, asemanatoare cu un biscuit, care simbolizeaza sclavia evreilor in Egipt. Cand evreii se pregateau in graba sa plece din Egipt, nu au avut timp sa coaca paine dospita si au copt in schimb painea nedospita cunoscuta, sub numele de matzah.
2. Charoset: Un amestec de nuci macinate, mere, scortisoara si miere, care simbolizeaza mortarul folosit de sclavii evrei in Egipt pentru constructiile Faraonului.
3. Ou: Se foloseste un ou fiert tare pentru a simboliza viata si renasterea.
4. Apa sarata: Oul se inmoaie in apa sarata care simbolizeaza atat lacrimile provocate de opresiune, cat si cele produse de bucuria libertatii.
5. Marror: Acesta este hrean foarte amar care simbolizeaza greutatile sclaviei..
6. Karpas: Este un amestec de cartofi fierti sau ridichi si patrunjel care se inmoaie in apa sarata si simbolizeaza atat subnutritia sclavilor evrei, cat si noul anotimp al primaverii.
7. Z'roah: Aceasta bucata de carne, reprezentata cateodata de un os, simbolizeaza mielul pascal si se refera la salvarea evreilor de catre D-zeu din sclavia Egiptului.
se beau si patru pahare de vin
Sederul de Paste nu simbolizeaza numai o sarbatoare a eliberarii din sclavie, ci si o perpetua reafirmare a credintei in Dumnezeu.

Niciun comentariu: